ایلنا   |  گوناگون  |  

سه سال بیگاریِ سنگینِ کارگر با نصفِ حداقل دستمزد!

در ماده 15 آمده است که کارفرما می‌تواند هر زمان که خواست به راحتی و بدون اینکه به هیچ کس و هیچ جا پاسخگو باشد، کارگر را اخراج کند؛ و نکته اینجاست که اینجا هیچ ضمانتی هم برای استخدام این کارگرانِ تحت استثمار در کارگاه وجود ندارد؛ یعنی کارفرما سه سالِ تمام شیره‌ی جان کارگر را می‌مکد، با کمترین حقوق بیشترین سود و بهره را از او می‌برد و بعد از سه سال می‌گوید «متشکریم دیگر شما را نمی...

سه سال بیگاریِ سنگینِ کارگر با نصفِ حداقل دستمزد!

به گزارش خبرنگار ایلنا، با رونمایی از لایحه‌ی برنامه هفتم توسعه پرده از برخی تمایلات در زمینه‌ی برخورد با نیروی کار برداشته شد؛ در این برنامه، تغییرات ساختاری و به معنایی «تخریب» در حقوق کار و حقوق تامین اجتماعی اتفاق افتاده است. اگر این لایحه در مجلس به تصویب برسد و احیاناً ابلاغ شود، کارگران به خصوص ورودی‌های جدیدِ بازار کار، دچار قانون‌زدایی‌ها و مشقات بسیار خواهند شد.

همزمانی رونمایی از این لایحه با دوران بد معیشتی کارگران، نگرانی‌ها را تشدید کرده است؛ در شرایطی که دستمزد قانونی فقط ده روز از ماه دوام می‌آورد، متن تنظیمی، حداقل دستمزد را به شیوه‌های مختلف تخریب کرده و تلاش نموده «الزام به پرداخت حداقل دستمزد مصوب شورایعالی کار» را از دوش بسیاری از کارفرمایان بردارد.

یک بند و سه سال کار با نصف حقوق

به اعتقاد برخی کارشناسان، برنامه‌ی هفقتم، برنامه‌ای «کارفرما محور» و «دولت محور» است و با نگاه تعدیلی و لیبرالی تنظیم شده است. ما در این گزارش به یکی از مهم‌ترین رویکردهای تعدیلی این برنامه که در ماده پانزدهمِ آن متبلور شده است، اشاره می‌کنیم: احیای طرح غیرعادلانه‌ی استاد- شاگردی با نگاه سرمایه‌دارانه و ضد کارگری. طبقِ این بند، کارگرانِ تازه وارد به بازار کار تا سه سال کامل، نصف حداقل دستمزد مصوب و قانونی را می‌گیرند.

متن ماده 15 لایحه برنامه هفتم توسعه به این شرح است: «به منظور رفع موانع موثر بر به کارگیری نیروی کار جدید و همچنین جذب تازه واردین به بازار کار و احیای نظام استاد- شاگردی و ترویج آموزش‌های عملی حین کار، در سه سال اول اشتغال مقررات زیر حاکم است:

الف- حداقل دستمزد و مزایا نصف حداقل دستمزد و مزایای مصوب شورایعالی کار است و برهمین اساس کسورات بیمه پرداخت می‌شود. در این حالت، سنوات شاغل بر مبنای یک‌دوم محاسبه می‌شود.

ب- کارفرما در این دوره اختیار لغو قرارداد را به صورت یکطرفه دارد.»

این بند از برنامه‌ی توسعه، ریش و قیچی را تمام و کمال در اختیار کارفرما گذاشته است؛ نیروی کار جوانی که بعد از سال‌ها درس خواندن و کسب تخصص، برای نان درآوردن پا به بازار کار می‌گذارد تا سه سال باید نصف قانون حقوق بگیرد، بیمه‌اش نیمه باشد و سنواتش نصفه حساب شود، در این میان هر روزی که کارفرما دلش خواست و اراده کرد، او را یکجانبه اخراج کند! این به مصداق استثمارِ جوانان تحصیلکرده در روز روشن است و جالب اینجاست دقیقاً وقتی رونمایی شده که دولت بر قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت مانور می‌دهند. جوان 25 تا 30 ساله‌ای که بخواهد سه سال به صورت بیگاری با نصف حقوق کار کند، دیگر چه تمایلی به تشکیل خانواده و فرزندآوری خواهد داشت؟ این را در نظر داشته باشیم که تمام حقوق قانونی برای ده روز ماه کفایت می‌کند، حقوق نصفه فقط پنج روز ماه را پوشش می‌دهد و بس!

همین یک بند از لایحه‌ که نظایر آن در این برنامه‌ی توسعه بسیار است، به معنای تخریب تلویحی قانون کار است؛ درحالیکه اگر قرار باشد قانون کار اصلاح شود بایستی با رویکرد مشارکتی و در شورایی متشکل از نمایندگان واقعی کارگران این اتفاق بیفتد، حالا دولت بدون توجه به بایدهای عرصه روابط کار، در یک برنامه پنجساله‌ی توسعه که اساساً جای چنین تغییراتی نیست، دست به حذف تلویحی حداقل دستمزد سراسری زده است؛ در جایی دیگر از همین لایحه، مجوز صادر شده تا کارفرمایان بتوانند به مددجویان نهادهای حمایتی، حقوق توافقی و بسیار کمتر از حداقل دستمزد بپردازند. این دو بند، دو تیر ترکشِ سیاست‌های تعدیلی بر تن نحیف دستمزد کارگری‌ست؛ حقوق تامین اجتماعی نیز از این ترکش‌های تخریبی بی‌نصیب نمانده است؛ در این گزارش به آن نمی‌پردازیم....

بیگاری و اخراج در عینِ بیگاری!

بعد از رونمایی از چنین برنامه‌ای با چنان مختصاتی، فعالان کارگری شروع به انتقاد کردند؛ احسان سهرابی یکی از این فعالان است که در این رابطه به ایلنا می‌گوید: در برنامه هفتم، ظلم فاحشی به کارگران و نیروی انسانی شده؛ ما از دولت سیزدهم بیش از این توقع داشتیم؛ اما متاسفانه این برنامه با رویکرد سرمایه‌داریِ خشن و غیرحمایتی تنظیم شده است.

به گفته وی، ماده 15 برنامه توسعه، فراهم آوردن بستر برای نظام برده‌داری نوین است که قرار است سه سال کارگران را تحت استثمار با حقوقِ نصفِ دستمزد مصوب و قانونی قرار دهد.

این فعال کارگری اضافه می‌کند: قراردادهای کارگری، قراردادهای دوجانبه است و یک طرف به تنهایی، حق فسخ یکجانبه ندارد اما در ماده 15 آمده است که کارفرما می‌تواند هر زمان که خواست به راحتی و بدون اینکه به هیچ کس و هیچ جا پاسخگو باشد، کارگر را اخراج کند؛ و نکته اینجاست که اینجا هیچ ضمانتی هم برای استخدام این کارگرانِ تحت استثمار در کارگاه وجود ندارد؛ یعنی کارفرما سه سالِ تمام شیره‌ی جان کارگر را می‌مکد، با کمترین حقوق بیشترین سود و بهره را از او می‌برد و بعد از سه سال می‌گوید «متشکریم دیگر شما را نمی‌خواهیم» و دوباره می‌رود سراغ کارآموزان جدید تا برای سه سال دیگر آنها را به بیگاری بکشد!

سهرابی، افزایش سن بازنشستگی، اصلاحات پارامتریکِ ضد کارگری، زدودن حقوق حقه‌ی کارگران سخت و زیان‌آور و برداشتن تعهدات دولت در قبال صندوق‌ها را از دیگر ضعف‌های ساختاری برنامه هفتم برمی‌شمارد؛ ضعف‌هایی که به گفته‌ی او، برای انتقاد از هر کدام می‌توان ساعت‌ها بحث کرد....

یک همزمانی و چند پرسش

چند روز قبل از رونمایی از برنامه هفتم توسعه، وزیر کار از آماده شدن لایحه‌ی اصلاح قانون کار در راهروهای دولت خبر داد؛ در همان زمان اعضای کارگری شورایعالی کار به صراحت گفتند از چنین لایحه‌ای و تدوین آن اساساً بی‌خبریم! چند روز بعد، همان اصلاحات تخریبی به شکلی دیگر و البته با شدت بیشتر از برنامه هفتم سر در می‌آورند.

 اما جدا از همه‌‌ی اینها، باید از طراحانِ سرمایه‌دارِ این برنامه پرسید چطور توقع دارید کارگرِ جوان و تحصیلکرده سه سال با نصف حداقل دستمزد در کارگاه‌ها و کارخانه‌ها کار کند، همین امروز شهرک‌های صنعتی با کمبود نیروی کار ماهر مواجهند چون دستمزدِ قانونی ناکافی‌ست و برایشان نمی‌صرفد؟ از این گذشته، با کارگرانِ بی‌انگیزه و بی‌رغبت و فراری از کار، چطور می‌خواهید به رونق تولید برسید؟ آیا چند دهه مقررات‌زدایی تا امروز جواب داده است؟

گزارش: نسرین هزاره مقدم

 

انتهای پیام/

کارگر بازار کار بازنشستگی 



  اخبار برگزیده
  

اصل بدهی واردات گاز از ترکمنستان را تسویه کردیموزیر نفت گفت: تمام بخش اصلی بدهی‌مان بابت واردات گاز که در دوره‌ها و دولت‌های قبل اتفاق افتاده بود را این دولت تسویه کرد.
ایلنا واردات واردات گاز گاز 

  

واکنش سازمان ملل به بازگشایی سفارت ایران در عربستانسخنگوی دبیرکل سازمان ملل از بازگشایی سفارت جمهوری اسلامی ایران در عربستان سعودی استقبال کرد و آن را برای منطقه مفید خواند.
فردا سازمان ملل سازمان همکاری اسلامی ایران 

  

حضور آمریکا و انگلیس در عراق اختلالاتی روی روابط ما با عراقی‌ها ایجاد می‌کند‌/ قدرتمندی ایران به غربی‌ها ثابت کرد که نمی‌توانند در منطقه تاثیرگذار باشندیک عضو کمیسیون انرژی گفت: ما باید با دقت بیشتری در عرصه جهانی حرکت کنیم و از این شرایطی که به وجود آمده است، استفاده کنیم. مطمئنا این روی اقتصاد، تولید نفت و بهبود معیشت در جامعه ما تاثیرگذار خواهد بود.
ایلنا مجلس شورای اسلامی اوکراین تایوان 

  

شرط عجیبی که نکونام را دوباره از استقلال دور کردابتدا باید رضایت آقای ایکس را بگیری شرط باورنکردنی برای حضور نکو در استقلال!
خانه فوتبال ایران خودرو ایران روزنامه ایران 

  

ظریف: انتخاب کردیم آنان را که در پی کاستن از خسارات بودند را «سازشکار» و حتی «خائن» بنامیموزیر امور خارجه پیشین کشورمان با انتشار یادداشتی علت و چرایی استفاده خود از عبارت «خودمان انتخاب کردیم» که چندسال قبل از سوی او مطرح شد و مورد انتقادات فراوان قرار گرفت را تشریح کرد.
مثلث محمدجواد ظریف اینستاگرام ایران 

  

محسن رضایی: نیازمند اجرای طرح‌های دراز مدت در زمینه آب هستیممعاون اقتصادی رئیس جمهور تنش آبی را یکی از مشکلات کشور و بالتبع استان سمنان دانست و گفت: نیازمند اجرای طرح‌های دراز مدت در زمینه آب هستیم.
فردا محسن رضایی رئیس جمهور ایران 

  

نقش سازنده ‎ایران در عرصه بین‌المللی به نفع چندجانبه‌گرایی افزایش خواهد یافتسخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد:نقش سازنده ‎ایران در عرصه بین‌المللی به نفع چندجانبه گرائی افزایش خواهد یافت.
ایلنا ایران جمهوری اسلامی ایران وزارت خارجه 

  

ائتلاف‌های جدید منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای در حال شکل‌گیری است/ عربستان، امارات و قطر جزو متقاضیان اقدام اشتراکیفرمانده نیروی دریایی ارتش از شکل‌گیری ائتلاف‌های جدید منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای خبر داد و گفت: ائتلاف مشترک نیروی دریایی ایران با کشورهای منطقه از جمله عربستان و امارات به زودی شکل می‌گیرد.
ایلنا ایران جمهوری اسلامی ایران رزمایش 

  

بمب خبری در فوتبال ایران/ بیرانوند با رونالدو هم‌تیمی می‌شود؟علیرضا بیرانوند مرد شماره یک تیم ملی و پرسپولیس مورد توجه دو باشگاه عربستانی قرار گرفته است.
خانه فوتبال تیم ملی فوتبال ایران فوتبال ایران 

  

مکاتبه مالیاتی دولت با شورای نگهبان و مجمع تشخیصوزیر اقتصاد گفت: با شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام برای به ثمر رسیدن لایحه مالیات بر سوداگری مکاتبه کردیم و امیدواریم که هرچه زودتر این قوانین به نتیجه برسد.
ایلنا دولت شورای نگهبان بازار کار 

  

دربی؛آخرین حضور ساپینتو در استقلال|تمدید فقط با قهرمانیبازی آخر ریکاردو روی نیمکت استقلال! شاید ... با قرارداد یا بدون قرارداد، ساپینتو پنج شنبه می رود
خانه فوتبال دربی ایران خودرو خودرو 

  

رئیس قوه قضائیه دستور داد؛ دستگاه‌های اطلاعاتی عناصر ضدانقلاب را شناسایی و معرفی کنندرئیس قوه قضائیه گفت: امروز در برخی از این ناهنجاری‌ها، دست دشمن برای ضربه زدن به نظام آشکار است؛ بر همین اساس دستگاه‌های اطلاعاتی ما باید این جریانات سازمان‌یافته را که با عناصر ضدانقلاب مرتبط هستند، شناسایی و معرفی کنند.
مثلث قوه قضاییه اینستاگرام تورم 

  

خبر خوش به خریداران خودرو | قیمت خودروهای داخلی اعلام شدامروز هشتم خرداد ماه 1402، قیمت خودرو طبق معمول روزهای گذشته به روند نزولی خود ادامه داد. با این حال تعداد محدودی از محصولات اندکی افزایش قیمت را تجربه کردند.
مثلث بهاره رهنما خودرو بازار خودرو 

  اخبار داغ
  

ریزش غافلگیرکننده و یک میلیونی قیمت سکه|ریزش شدید طلاسکه 27 میلیون شد|ریزش یک میلیونی قیمت سکه ظرف یک روز
خانه فوتبال هواشناسی وام مسکن وام 

  

تداوم روند کاهش قیمت دلاروضعیت بازار ارز نشان می‌دهد که در ساعات گذشته روند قیمت‌ها مانند روزهای گذشته نزولی بوده است و هر دلار امروز به 49 هزار و 100 تومان رسید.
گسترش قیمت دلار دلار آمریکا 

  

اقتصادنیوز: قیمت دلار مبادله ای امروز افت محدودی را تجربه کرد.
اقتصادنیوز قیمت دلار 

  

مدیرعامل ایران‌خودرو در نامه‌ای به سازمان بورس از زیان 21 هزار میلیارد تومانی این گروه خودروسازی خبر داد.
اقتصادنیوز ایران خودرو ایران خودرو 

  

بر اساس تصمیم اخیر شرکت بهمن موتور، وانت کارا تک کابین 2000cc و وانت دو کابین 2000cc با روش بورس کالا در 23خرداد ماه فروخته می‌شود.
اقتصادنیوز بورس کالا ماه 

  

هفته آینده، دور جدید فروش وانت کارا دربورس کالابهمن موتور وانت کارا را در 23 خرداد ماه به فروش می‌رساند. بر اساس تصمیم اخیر این شرکت، وانت کارا تک کابین 2000cc و وانت دو کابین 2000cc با روش بورس کالا فروخته می‌شود.
مملکت‌آنلاین بورس کالا ماه تولید 

  

جزئیات عرضه کشنده امپاور و کامیون فورس در بورس کالاکشنده امپاور BD500 و فورس 6 تن روز یکشنبه 28 خرداد با قیمت پایه 4 میلیارد و 230 میلیون تومان و یک میلیارد و 437 میلیون تومان در بورس کالا عرضه می‌شود.
برنا بورس کالا قیمت 

  

عشقی: مانعی در ورود خودرو به بورس کالا وجود نداردرییس سازمان بورس و اوراق بهادار با بیان اینکه بازار از منظر بنیادی با هیچ مشکلی روبرو نیست، گفت: عرضه خودرو در بورس کالا به شرکت‌ها بستگی دارد و هیچ مانعی برای عرضه شرکت‌ها وجود ندارد.
فردا خودرو درآمد سازمان بورس و اوراق بهادار 

  

قیمت خودرو روبه کاهش است | سرگیجه در بازار خودرواخبار خوش سیاسی امروز که کاهش نرخ دلار را به همراه داشت موجب شد تا قیمت خودرو هم در بازار شکل کاهشی به خود گیرد و با این شرایط شاهد افت قیمت در میان سایپایی‌ها و پرطرفدارهای ایران خودرو بودیم.
شما‌نیوز قیمت ایران خودرو خودرو 

  

افت شدید قیمت سکه و طلا در بازار / سکه وارد کانال 27 میلیونی شدهر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید به قیمت 27 میلیون و 897 هزار تومان به فروش رسید.
برنا قیمت سکه و طلا بهار 

  

سکه در آخرین روز هفته ارزان شد | قیمت سکه در کانال 28 میلیونیقیمت سکه در پایان هفته سوم خرداد نسبت به روز روز گذشته کاهش یافت و وارد کانال 28 میلیون تومان شد.
فردا خودرو قیمت بهار 

  

حراج خودرو بدون قرعه کشی در بورس از 23 خرداد | با نصف قیمت خودرو بخریدبهمن موتور وانت کارا را در 23 خرداد ماه به فروش می‌رساند. بر اساس تصمیم اخیر این شرکت، وانت کارا تک کابین 2000cc و وانت دو کابین 2000cc با روش بورس کالا فروخته می‌شود.
فردا خودرو بورس کالا قیمت